Proiectează un site ca acesta, cu WordPress.com
Începe

Recoltarea drojdiei Voss Kveik si refolosirea ei

Asta a fost in prima zi de fermentatie, cand am facut si dry hopul. Cu o lingura sterila am luat, nu din krausen, pentru ca nu este krausen, ci din inelul de drojdie de pe margine.

Aceasta este drojdia Voss Kveik recoltata din inel. E putina.

Cu apa sterila, adica fiarta si racita am resuspendat drojdia ca sa pot face starter. De ce? Ca sa o inmultesc si sa o dau prietenilor. Si ca eu sa o folosesc pe viitor.

Am vrut sa recoltez drojdia de jos, dar deja am imbuteliat toata berea de sus, asa ca nu mai exista presiune pentru a impinge drojdia. Plus, cand ai drojdie in vasul de fermentare, ai o problema: doar drojdia din mijloc este buna, cea mai de jos, din con, adica asta de sus, prima care a iesit, este cea mai proasta drojdie pentru ca este moarta, este cea mai batrana. Cea din mijloc este cea buna, integra. Este cea pe care o poti refolosi. Iarasi, daca vrei sa iei drojdia pe sus, cea mai de la suprafata drojdie este cea care a stat in permanenta in contact cu berea, adica cu alcoolul, adica este mutanta: petite mutants. De ce? Pentru ca a fost afectata negativ de alcool. A fost stresata.

Asta este drojdia de sus. Nu am avut incotro, cu un borcan dezinfectat am recoltat-o.

Borcanul cu drojdia recoltata.

Starterul facut cu drojdia cea buna, prima recoltata, resuspendata. Nu se vede deloc activitate pentru ca nu prea este. Asa ca am incalzit-o in baie de apa la 35 de grade si doar dupa aceea a inceput sa fermenteze si sa se inmulteasca Kveikul.
Drojdia vrea caldura.

Asta era starterul a doua zi dimineata. Voss Kveikul recoltat in prima zi a fost inmultit in mod steril. Asta este cea mai buna drojdie. Este calitatea intaia. Pe asta trebuie sa o refolosesti si sa refaci starter din ea la nesfarsit. Drojdia recoltata cu borcanul dupa ce berea a fermentat… nu e cea mai buna drojdie. E de calitatea a doua. Cum am zis, are mutatii datorita alcoolului. Dar asta e totusi Voss Kveik, eu il suspectez mutant… Ce drojdie fermenteaza repede si bine la 35 de grade C si iti da si bere nu numai care poate fi bauta, dar si foarte buna?!? Deci, drojdia din borcan, dupa ce a fermentat berea, e drojdie de calitatea a doua. Aia poate fi refolosita de 4 ori parca. Zic parca, pentru ca s-ar putea sa nu fie asa.

Foarte important! Daca tu ai recoltat drojdia gresit si ai prins o infectie, ghici ce se va intampla? Exact! Iti vei ruina urmatoarea bere!

Bine, avand in vedere cat de ieftina e drojdia, nici macar nu merita sa te obosesti. Sa risti o infectie? Mai bine nu!

Recoltatarea sau refolosirea se face doar la drojdiile rare, scumpe, in primul si in primul rand lichide. De ce? Pentru ca mor repede. Drojdiile solide, uscate, sunt ieftine si tin 2 ani de zile. Drojdiile lichide, sunt scumpe si tin 2 luni de zile. Bine, poti sa faci un starter iar si iar si iar si sa le inmultesti si sa le si prelungesti viata.

Asta este a mea. Desigur, dupa ce a stat in frigider, ea a sedimentat si eu am aruncat lichidul de deasupra, supernatantul. Aceste urocultoare sunt flacoane perfect sterile, se cumpara din farmacie. Din pacate sunt proaste pentru ca nu sunt sigilate, curg.

De cate ori voi refolosi aceasta drojdie? O pot refolosi la infinit daca doresc. Din aceasta drojdie lichida, rehidratata pot folosi 1 singura lingurita de drojdia Voss Kveik pentru a fermenta o bere de 20L. Din cate am inteles drojdia asta vrea yeast nutrients. Adica DAP. Daca nu ai DAP, fierbi alta drojdie, de paine, ca sa ii devina mancare. Sau deloc pentru ca mustul de bere, pentru ca este facut din orz, are FAN in mod natural. Sau pui mai multa drojdie si gata… ce stam atata la discutii?

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: