Proiectează un site ca acesta, cu WordPress.com
Începe

Alta idee gresita in homebrewing alaturi de: „nu stoarce sacul BIAB cand faci sparge” si „dupa fermentarea primara, trece berea in un vas secundar de clarificare si mai las-o acolo, eventual fa dry hop acolo”. Complet fals! Sa imbuteliezi intotdeauna direct din vasul primar de fermentare!

Toata viata am imbuteliat exact la fel cum imbuteliam berea facuta din KIT. Adica in bottling bucket, adica in alta galeata de 30L cu robinet, care fusese spalata si dezinfectata cu sol. percarbonat. Tarziu am aflat ca se poate pune un furtun care sa scurga berea fara stropi, fara oxidare, la fundul galetii.

Oxidarea trebuie evitata. Berea oxidata e bere stricata si trebuie aruncata!

Eu asa faceam: varsam berea fermentata, deci dupa ce nu a mai facut nici o bula, adica dupa 1 saptamana sau 2 saptamani de la inceputul fermentatiei, in functie de drojdie si pe urma masuram cantitatea de zahar, il fierbeam si il raceam si il puneam in bere. Il amestecam, desigur si pe urma puneam tija de imbuteliere dezinfectata si imbuteliam.

Gresit!

Cand berea mea cadea in vasul de imbuteliere, chiar prin furtun, pe fundul galetii, ea tot intra in contact cu aerul. Asa ca mi-am cumparat de la saison.ro un dozator de zahar pentru sticle de 0,33L, 0,5L si 0,6L si imi dozez zaharul cu el. Fiecare sticla este dezinfectata, o palnie dezinfectata se pune in sticla si arunc zaharul dozat in sticla.

Berea e imbuteliata DIRECT DIN FERMENTATOR. Berea intra in contact doar cu aerul din sticla si ea va manca zaharul de pe fundul sticlei. Merge perfect si am zero oxidare!!!

Eu intotdeauna imbuteliam cu 7g/L zahar. Asta inseamna, pentru berea din galeata de sus, adica 18 L, 18 x 7 = 126 grame de zahar pentru 18 L de bere.

Deci imi trebuie 3,5 grame de zahar pentru o sticla de 0,5L si 2,31 grame de zahar pentru o sticla de 0,33L. Cat imi dau aceste cupe de dozare?

Am aproximativ 2.29g de zahar pentru cupa de 0.33L si ~3,7g pentru cea de 0,5L. Le-am folosit, rezultatul este foarte bun! Nu il recomand… este singura metoda de a imbutelia! Alta nu exista! Numai asa se imbuteliaza berea artizanala si se refermenteaza in sticla, direct din vasul de fermentare primar!

CUM IMBUTELIEZI?

  • Dezinfectezi tot ce atinge berea: sticlele, capacele, tija de imbuteliere, tot, tot, tot. Desigur, inainte ele trebuiau sa fie curatate, spalate cu PBW, uscate si pe urma se dezinfecteaza… daca sticla ta are urme de drojdie pe fund si tu o dezinfectezi, de fapt nu o dezinfectezi. Intelegi ideea?
Spalatorul SPIN este extraordinar de util pentru a iti clati cu dezinfectant sticlele de bere. Este foarte rapid si eficient! Dai de minim 3 ori cu el.
  • Montezi tija de imbuteliere cu un furtun dezinfectat pe robinetul dezinfectat al fermentatorului. Eu mai intai torn 300 ml in un pahar mare ca sa pot sa scap de drojdia de pe fundul fermentatorului care mi-ar infunda tija de imbuteliere si sa pot sa masor densitatea finala a berii, FG.
  • Sticlele dezinfectate sunt puse cu o palnie dezinfectata si se arunca zahar in fiecare sticla, in functie de cupa si volum. Nu pui zahar pentru sticle de 0,5L in sticle de 0,33L.
  • Robinetul fermentatorului va fi deschis, vei avea bere pe tija de imbuteliere, imbuteliezi fara sa debordezi.
  • Pui capacul dezinfectat pe sticla cu bere, capsezi. Niciodata nu capsezi cu capsator fluture, cu manere, care e atat de prost incat iti sparge gatul sticlei. Capsezi numai cu capsatorul cu coloana.
  • Pui sticlele in cutii de carton ca sa se carbonateze adica sa isi faca a doua fermentatie in sticla.
Se vede krausen, drojdie, pe gatul sticlelor, este drojdia care a pornit fermentatia. Inseamna ca este foarte multa drojdie in bere si va carbonata foarte repede. Asta cred ca in 2 zile a fost gata…
Uite ce iti face capsatorul fluture. Arunci imediat tot. Daca bei cioburi si te tai, iti tai stomacul, intestinele. Vei ajunge la spital.

CAPSATOR CU COLOANA BREWFERM HIGH STRIKER PENTRU CAPACE METAL 26 MM, PRET 217,40 lei

https://www.fabrica-de-bere.ro/capsator-coloana-high-striker?search=capsator


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: