Proiectează un site ca acesta, cu WordPress.com
Începe

03B Czech Premium Pale Lager cu S-23

Stilul 03B Czech Premium Pale Lager, o bere ceha, veche, din 1842. Am vrut sa obtin Pilsner Urqell, berea mea preferata. Nu am reusit sa obtin asta la ultima competitie unde am obtinut scor sub locul 3. Am vrut sa devin mai bun de atat.

E al treilea lager al meu. Am vrut sa vad:

1. Ce imi ofera S-23. Daca pot face bere doar cu 1 plic (200 miliarde de celule). Daca da sulf asa cum spun unii. Sau daca imi va iesi cu diacetil. Daca e mai buna ca W-34/70 sau mai proasta, asa cum zic unii.

2. Sa vad daca este buna metoda lui Marshall Schott de la brülosophy de a fermenta rapid lagerele la 12 grade Celsius 1 saptamana, pe urma 1 saptamana la temperatura camerei.

3. Daca merge combinatia de hamei de amareala Polaris (care aparent nu e neutru) si hamei de aroma Saaz, ceh.

4. Daca pot sa inlocuiesc decoction mash-ul cu melanoidin malt. Originalul se face cu triple decoction mash si apa aproape ca cea distilata.

5. Daca merge sa obtin o corpolenta (FG) mare doar de la temperatura de mash sau de la carapils (dextrin malt).

6. Daca este nevoie de o maturare lunga (lagering) pentru a obtine un pilsner bun sau daca se poate bea din prima saptamana.

Metoda: BIAB.

Apa: de la robinet, Bucuresti sector 2, netratata, deci dura.

Maltul: 5.5 kg Weyermann Bohemian Pilsner malt, 90.6%; 518g Carapils, 8,5%; Melanoidin malt, 50g, 0.8%

Hameiul: de amareala: Polaris 20,1% AA; de aroma Saaz 3,7% AA 100g la 80 de grade hopstand 20 de minute in hop bag, stors.

Drojdia: Fermentis saflager S-23; 1L starter la temperatura camerei 24h.

Mash: pH = 5,26 cu acid citric; 6.07kg grane la 20L apa, raport 3.29:1. Protein rest 15 minute la 50 de grade; sacch. rest 60 de minute la 68 de grade.

Fermentatia: Oxigenarea s-a facut 15 minute cu o pompa de aer filtrat prin filtru HEPA. Volumul inainte de fermentatie a fost 25L; dupa imbuteliere: 22L. A fost fermentata 7 zile la 12 grade C; a terminat de fermentat in 7 zile; pe urma s-a urcat temp. A stat 2 zile la 18C. Total zile in fermentator: 12.

Imbuteliere: ziua 12 cu 7g/L zahar direct in sticla. In 4 zile a carbonatat.

Pilsnerul meu are valorile urmatoare:

ABV: 5.1%

EBC: 9.3

OG: 1.053

FG: 1.014

IBU: 40; reali 30. Brewfather zice IBU 60, dar s-a folosit hop bag.

Berea se potriveste perfect conform stilului.

Comentariu:

Berea seamana foarte mult cu Pilsner Urquell. Imi pare rau ca s-a baut atat de repede, in mai putin de o saptamana. Asta din poza are 2 saptamani de maturare. Limpede va deveni de la 4 saptamani in sus.

Este o bere corpolenta, usor dulceaga, foarte echilibrata, foarte aromata, nu iese in evidenta amareala, aceasta doar compenseaza dulceata maltului. Aroma hameiului nobil Saaz, aroma ierboasa, este foarte evidenta si extrem de placuta.

Totul s-a cumparat de la fabrica-de-bere.ro/

Concluzii:

1. S-23 m-a impresionat. A dat zero diacetil, zero sulf, zero esteri. Berea a fost mai mult decat baubila in prima saptamana de maturare. Daca e mai buna decat W-34/70: pe aia am folosit-o doar ca drojdie ale, adica la 18 si 20C unde s-a comportat foarte bine. W-34/70 mi-a dat beri foarte curate foarte rapid, mai bune decat US-05, atat. Aici zice ca rezultatul este identic daca compari W-34/70 cu S-23: https://brulosophy.com/2017/01/19/yeast-comparison-saflager-w-3470-vs-saflager-s-23-exbeeriment-results/ Iarasi, aici am folosit 1 singur plic de drojdie lager cu un starter, iar la lager este recomandat sa se foloseasca minim 2 plicuri. Berea a iesit foarte bine chiar cu o cantitate mai mica de drojdie, ceea ce este foarte economic. Am fiert mustul 30 de minute, deci 90 nu este necesar. Si aici este recomandata drojdia asta pentru stilul asta: https://byo.com/article/bohemian-pilsener-style-profile/

2. Metoda lui M.S. de la Brülosophy de a face lagere 1 saptamana la 12C si 1 saptamana la 18C este foarte buna si numai asa imi voi face lagerele de acum inainte. Am mai facut asta cu FM31 BAVARIAN VALLEY si rezultatul a fost foarte bun.

3. Hameiul Polaris mi-a dat o amareala buna, non-astringenta si fara alte arome precum menta sau nu mai stiu ce. Acelasi lucru l-am observat si in alta bere belgiana. Hameiul Saaz, 100g la 80 de grade a dat o aroma foarte placuta care a ramas in bere definitiv. Chiar daca apa a fost dura, berea a fost buna, fara defecte.

4. Am mai facut lager cu 3% melanoidin malt si a iesit prea dulce. Era ok dupa 3 saptamani de lagering, dar am decis ca sub 1% ar fi ideal, ca in berea asta. Si asta a iesit putin dulce. Voi reunta complet la menlanoidin malt pe viitor.

5. Din fericire am facut mai multe beri cu carapils si rezultatul este acelasi. Cel mai bun rezultat a fost cu o drojdie diastatica, M41 in care am pus aceeasi cantitate de carapils ca aici. Concluzia este una singura, carapilsul nu are nici cel mai mic efect asupra corpolentei berii. Nici asupra spumei conform brulosophy. Nu iti da beri cu FG mai mare. Berea mea cu M41 avea FG 1.004 la un mash de 65C. Berea asta cu aceeasi cantitate de carapils si un mash la 68C cu S-23 a dat FG 1.014. Deci carapilsul nu face nimic; daca vrei corpolenta trebuie sa maresti temperatura de mash si atat. Niciodata nu voi mai folosi carapils in berile mele.

6. Din pacate berea asta s-a baut in prima saptamana de maturare. Nu a reusit sa scape. Deci nu stiu cum ar fi fost dupa 1 luna sau 2 de maturare. Faptul ca a fost bauta foarte repede si apreciata de toata lumea spune totul.

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: