
In 1997, la Chicago, berea belgiana produsa de beraria Huyghe (care inca functioneaza din 1654 pana azi) a luat medalia de aur si a fost declarata ca fiind cea mai buna bere din lume. Ea a fost creata in 1988 folosind un amestec de 3 drojdii.
Are foarte mult alcool, 8,5%, este un Belgian Golden Strong, deci nu un Tripel cu toate ca sunt aproape identice. Are o foarte puternica aroma de bere belgiana (cuisoare/fenoli), arzatoare de la alcool, foarte amara cu toate ca are doar 24.5 IBU si dulce in postgust. Am primit-o de la cineva direct din Belgia de ziua mea. Cadou mai frumos nu exista!
Se cumpara de pe beeracademy.ro
Formularea retetei:
Acum… cum voi face eu aceasta bere. Foarte simplu, folosind doar malt Pilsner de la Weyermann, (https://www.fabrica-de-bere.ro/), 6kg de malt Pilsner pentru un volum in final de 19L de bere. Protein rest la 50 de grade si sacch. rest la 65 de grade pana obtii maximum de zaharuri din maltul de orzoaica. Zero zahar adaugat. Doar hamei de amareala si doar britanic sau nobil (EKG, Saaz, Styrian Golding). Drojdia diastatica Mangrove Jack’s Belgian Ale M41 facuta starter, must oxigenat, fermentat minim 2 saptamani la 20 de grade C sau free rise la 26 grade. Rezultatele vor fi diferite: mai multi fenoli sau mai multi esteri. Dupa carbonatarea in sticle, maturarea minim 1 luna la frigider si gata.
Evaluarea berii mele

Delirium Tremens. Stilul 25C, Belgian Golden Strong Ale. Stilul lui Duvel (Diavol).
Alcool: 8,1% si nu se simte. Lipseste corpolenta, FG: 1.004 si nu se simte.
Foarte bogata in aromele produse de drojdia pura belgiana. Are foarte multi esteri fructati (caise, fructe confiate) si fenoli (cuisoare). Este bine echilibrata, mai mult dulce decat amara. Dulceata si culoarea vine de la zaharul Muscovado, de trestie, foarte bogat in melasa.
Hameiul de amareala este Polaris, iar drojdia M41 Belgian Ale seamana foarte mult cu FM27 Trappist, dar imi place mai mult. A fost fermentata la 18-19 grade C. Zaharul Muscovado, de trestie, nerafinat, cel mai negru si bogat in melasa a fost facut sirop, fiert, racit si pus la fermentat in ziua 3 de fermentatie!