Proiectează un site ca acesta, cu WordPress.com
Începe

Echipamentul necesar pentru facut bere acasa din malt

 Berea de casa este facuta in 10 pasi:

 1. Formularea retetei
 2. Cantarirea si macinarea granelor
 3. Mash-ul (Plamadirea, amestecarea granelor cu apa acida, calda, la 65 grade)
 4. Strecurarea mustului de orz
 5. Fierberea mustului de orz cu hamei de amareala si hamei de aroma
 6. Spalarea si strecurarea maltului (Sparge-ul)
 7. Racirea mustului
 8. Transferul in vasul de fermentare curatat si dezinfectat
 9. Fermentatia
 10. Imbutelierea

Pe scurt tot procesul de a face bere din malt de orz si hamei: Magazinul de baza este fabrica-de-bere.ro, este homebrew shop, de acolo se iau maltul, hameiul, drojdia si echipamentele. Se cantaresc 6 kg de malt Pilsner de la Weyermann. Se macina cat mai fin cu moara de malt. Se pun granele macinate in oala/ fierbatorul cu sacul BIAB inauntru. Se pune deasupra apa de 20L cu un plic de 8g de sare de lamaie dizolvat, incalzita la 65 de grade. Asta este mash-ul, aici se obtine mustul de orz, fermentabil. Se amesteca încontinuu si se tine 90 de minute la 65 de grade Celsius. Se scoate sacul, se filtreaza tot mustul de orz. Se mai clatesc granele cu 5L de apa calda. Nu peste 75 de grade C. Dupa mash, se ia must din oala care e pusa la fiert, se raceste la 20 de grade si se ia cu hidrometrul densitatea. Un OG de 1.050 pentru 25L iti va da o bere de peste 5% alcool. Mustul de bere se fierbe 30 de minute cu hamei de amareala, Magnum, 33g, in saculeti de hamei sau hop spider. La inceputul fierberii se pune racitorul de imersie. Hameiul de aroma, un C hop, Centennial, se pune mult, 100g, la sfarsitul fierberii si se lasa 20 de minute la infuzat. Mustul, se raceste cu un racitor de imersie conectat la robinet (o spirala metalica de otel sau cupru). Pe urma mustul racit se varsa in fermentatorul curatat, spalat si dezinfectat si se pun 5L de apa deasupra si cand ajunge la temperatura care trebuie, 30C, se pune drojdia Voss Kveik si se inchide. Se pune vodka in supapa de evacuare a CO2. Regula de baza: tot ce atinge berea trebuie sa fie curatat si dezinfectat! Riscul de contaminare incepe din momentul in care mustul este racit. Orice cade il el il poate infecta. Un fermentator nespalat, necuratat sau nedezinfectat poate strica toata berea!

Dupa 1 saptamana de fermentat se imbuteliaza. Cu drojdia Voss Kveik, berea a terminat de fermentat in 2 zile, nu mai face bule, dar se imbuteliaza mai tarziu ca sa aiba timp sa se curete. Imbutelierea se face asa:

Se dezinfecteaza tot ce atinge berea! Cu un spin bottle washer iti dezinfectezi toate sticlele (care erau deja curate si uscate inainte). Pe urma iei tija de imbuteliere si o atasezi la robinetul fermentatorului. Deschizi robinetul. Tija de imbuteliere se va umple cu bere. In sticlele dezinfectate pui cu palnie si dozator de zahar cantitatea exacta de zahar necesar. Pe urma umpli fiecare sticla din tija fermentatorului si ii pui capsa dezinfectata folosind capsatorul pe coloana. Capsele vor sta in un bol cu dezinfectant. Agiti sticla si o pui in cutia de carton. Lasi toate sticlele pana ce se carbonateaza la temperatura camerei (sub o saptamana), pe urma le pui la frigider si le tii cateva saptamani pana devine berea buna. Cu cat se lasa mai mult la frigider, la lagering, cu atat berea va deveni mai buna, deoarece drojdia va cadea la fund si aromele vor deveni mai pronuntate. Berea  devine cea mai buna devine dupa cam 1 luna la frigider, cu toate ca berea e gata de baut imediat ce a carbonatat. Berea artizanala, pentru ca este vie, nu are voie sa fie tinuta decat la frigider, altfel se strica, oxideaza. Cu cat are mai mult alcool berea, cu atat poate fi tinuta mai mult la frigider.   

 • Formularea retetei

Se foloseste aplicatia brewfather.com pe site sau pe mobil. Se alege stilul de bere.

https://web.brewfather.app/

Cantitatea si tipul de malt:

6kg malt Pilsner de la Weyermann pentru 25L de bere in final in fermentator.

Cu BE 67%, OG 1.047 si FG 1.010, 4.9% alcool (eficienta minima).

Cu BE 75%, OG 1.053 si FG 1.011, 5.5% alcool (eficienta maxima).

Cantitatea si tipul de hamei de amareala si de aroma:

Ca hamei de amareala se poate pune unul neutru, cu multi acizi alfa: 15-20% precum Magnum, Galena sau cu personalitate: Polaris, Styrian Wolf, Columbus.

Folosind hameiul de aroma ceh Saaz berea va fi similara lui Pilsner Urqell.

Folosind hameiul de aroma german Hallertau Mittelfruh sau Tettnanger berea va fi similara unui Pils german.

La pilsnere sa se faca un lagering lung, adica sa se tina la frigider berea peste 1 luna de zile. 2 luni ideal.

Berea britanica, British Golden Ale se va obtine cu hameiurile de aroma East Kent Golding sau Fuggles.

Un American Pale Ale, APA, se va obtine cu 200g de Caramunich si hameiurile de aroma de tip C: Cascade, Centennial, Columbus, Chinook sau Citra. IPA are mai mult alcool, mai multa amareala si se face dry hop.

American Wheat Ale va fi ca un APA, dar cu 30% grau in loc de orz. Adica 2kg de malt de grau, 4kg de malt de orz pilsner.

Bere belgiana de grau, Wit: 3 kg malt Pilsner si 3 kg malt de grau; drojdie de bere de grau; hamei german doar de amareala.

 • Cantarirea si macinarea granelor
DenumirePret
Cantar de bucatarie Heinner HKS-5IX, 5 Kg, 1 g, tara, functie cantarire lichide, display LCD, Inox54.99 Lei
MOARA MANUALA MALT GRAIN GRIZZLY BREWFERM  265 lei

De montat moara manuala pe o masa sau pe un scaun. Se pune un bol de colectare dedesubt sau o cutie de alimente din plastic. Pentru ca e BIAB, se va face macinarea cat mai fina posibil, la cea mai mica distanta a morii, ca granele sa devina cat mai apropiate de faina.

Se pot cumpara deja macinate, costa in plus si eficienta nu e asa de buna, berea iese cu mai putin alcool.

 • Mash-ul

Se foloseste oala pentru sistem electric sau pentru sistem de ardere cu gaz, pe aragaz. Trebuie sa aiba un volum cat mai aproape de 30L. 25-35L sunt ok. Fierbatorul de borcane (de facut conserve) electric are fund fals si nu se poate arde sacul BIAB. E mai indicat.

Si pe aragaz si in sistem electric dureaza 1 ora doar sa inceapa sa fiarba mustul de bere.

DenumirePret
Fierbător Brouwland din email cu termostat 27 litri https://www.saison.ro/product/fierbator-brouwland-din-email-cu-termostat-27-litri/  325,00 lei  
Oala Emailata 30 Litri (36 Cm) Tip Greu, Cu Capac https://crix.ro/oala-emailata-30-litri-36-cm-tip-greu-cu-capac/pd/  144,99 lei
Sită detaşabilă de scurgere, 34 x 24 cm  60 RON
LINGURA INOX 60 CM62,00 RON
BREW BAG 30 – 40 LITRI (BIAB)172,20
TERMOMETRU PENTRU GATIT – KUCHENPROFI    59
 • Strecurarea maltului

Se scoate sacul cu malt din vasul de mash. Se scurge. Se pune dedesubt sita de scurgere si se lasa pe sita. Se strecoara sacul ca sa se obtina tot mustul din grane. Se toarna deasupra cam 5L de apa calda, la 75 de grade sau apa fara clor. Se strecoara granele. Se arunca granele.

DenumirePret
Manusi de protectie Marvel Redpo M151210, din bumbac + PVC, marimea 1014
 • Fierberea

Tot mustul de bere se pune la fiert. Se amesteca inainte, se ia o cana, se raceste si se ia densitatea initiala (OG).

La inceputul fierberii se pune in must si racitorul de imersie din cupru sau otel ca sa se dezinfecteze prin fierbere (minim 20 de minute).

Hameiul de amareala se pune in hop bag sau hop spider la inceputul fierberii: cu cat are AA% mai mare sau cu cat se fierbe mai mult cu atat berea va fi mai amara. E bine sa nu se depaseasca 30-40 IBU reali. Hameiul de aroma se pune la finalul fierberii sau in timpul racirii, la 80 de grade si se lasa cam 20 de minute cu agitare daca se poate si se stoarce hop bagul cu manusi termorezistente cand se scoate. Hop bag-ul scade mult din extractie, dar filtreaza foarte bine hameiul. Cand se foloseste hop bag-ul trebuie sa se adauge 20 de IBU in plus fata de estimatul lui Brewfather care estimeaza hameiul aruncat liber la fierbere. La hop spider, daca si amesteci, nu e nevoie de corectie. E mai recomandat hop spiderul decat hop bag-ul.

DenumirePret
Hop Bag  23,00
HOP SPIDER OTEL INOX120,20
 • Racirea mustului
DenumirePret
SISTEM RACIRE PRIN IMERSIE BREWFERM 50471
Adaptor Gardena pentru robinet interior (de la Hornbach)  48.9

Trebuie cumparate furtunurile si cuplele pentru sistemul de racire prin imersie. Este bine sa se ia unul mai mare, altfel el va raci doar mustul de jos si va trebui agitat usor in timpul racirii, mustul de deasupra ramanand fierbinte. Furtunurile si cuplele sunt ieftine si se gasesc doar la Hornbach. Acest adaptor pentru robinet interior se cupleaza la robinetul din bucatarie. De asemenea, cele 2 furtunuri, de intrare si de iesire a apei de racire vor trebui sa fie de cam 2 metri fiecare sau sa aiba distanta dintre vasul care fierbe si chiuveta de scurgere.  

Racitorul de imersie se pune in mustul care fierbe la inceputul fierberii ca sa fie sterilizat. Cand se termina de fiert hameiul, se opreste incalzirea, se scoate din priza fierbatorul si, cu furtunurile cuplate, se da drumul la apa rece. Racirea nu va fi nici rapida nici completa vara. Nu conteaza sa fie complet rece mustul racit deoarece Voss Kveik fermenteaza la temperaturi de peste 30 de grade Celsius.

 • Curatarea si dezinfectarea
DenumirePret
Chemipro Wash 2 kg  178,00  
Star San HB 946 ml  146,00  

Vasul de fermentare mai intai trebuie spalat cu solutie de spalare, chemipro wash 14g/L de apa. Solutia se lasa sa actioneze minim 10 minute dupa care se clateste. Vasul trebuie sa fie complet curatat de orice urma de depunere. Nu trebuie sa mai existe nimic vizibil pe vasul de fermentare (urme de drojdie). Pe urma, dupa clatire cu apa, se poate pune dezinfectantul. De regula 15ml la 10 litri de apa. Sau daca se foloseste Chemipro Oxi, 1 lingurita = 5g la 1L de apa. Se dizolva greu, trebuie agitat. Timp de contact minim 2 minute. Se folosesc minim 2L de dezinfectant per fermentator de 30L. Tot acest dezinfectant se foloseste si pentru dezinfectarea sticlelor la imbuteliere. Se scurge dezinfectantul, dar NU se clateste dupa dezinfectant. Se pune berea direct deasupra. Este no rinse. Este bine sa se foloseasca dezinfectant proaspat de fiecare data. Se poate pune dezinfectant si in un spray de mana, la frigider (Star San).

 • Transferul in vasul de fermentare curatat si dezinfectat

Dupa ce este complet racit mustul de bere care contine mustul de orz si extractul de hamei, el se va ridica, (are >20 de kg) si se va turna in vasul de fermentare inainte curatat si dezinfectat. Se va turna apa pana la volumul dorit, de regula 5L de apa fiarta si racita sau imbuteliata pentru a ajunge la 25 de litri de bere in un vas de fermentatie de 30L. Pe urma se va astepta pana va ajunge la temperatura dorita si se va desface capacul vasului de fermentare si se va turna sau presara drojdia de Voss Kveik. Aceasta drojdie, in timpul fermentatiei, va creste temperatura berii la 33 de grade Celsius si va fermenta la aceasta temperatura de regula in 2-3 zile.

 • Fermentatia

Fermentatia se realizeaza in vase speciale de fermentatie, cu robinet jos si supapa de evacuare CO2 sus. In supapa de evacuare se pune vodka sau dezinfectant Starsan, acid. Cele mai ieftine sunt galetile de fermentatie din plastic. Cele mai bune sunt vasele din otel. De ce? Pentru ca cele din otel pot fi sterilizate si cu apa fiarta. Asta nu inseamna ca nu poti face bere in fermentatoare de plastic toata viata. In ambele cazuri, imbuteliezi direct din vasul de fermentatie.

DenumirePret
ECHIPAMENT BREWFERM DELUXE PENTRU INCEPATORI (2 galeti, hidrometru cu cilindru, Fermentator, tija de imbuteliere, capsator etc)  295  
FERMENTATOR INOX 35L670
DROJDIE BERE LALLEMAND LALBREW™ VOSS KVEIK ALE 11 G21,00

Voss Kveik este singura drojdie curata care fermenteaza si la 40 de grade Celsius. Este extrem de rapida. Tinde sa dea beri seci, cu corpolenta mica. Se poate ridica temperatura de mash la 68 de grade in cazul asta. Daca este fermentata la temperaturi joase da beri precum lagerele, daca se fermenteaza la cald poate produce esteri cu aroma de portocala, placuti.

Perioada de fermentare: 2-3 zile. O data pusa drojdia asta, chiar daca ai 21 de grade in casa, berea va fermenta in primele 2 zile la 33 de grade Celsius, dupa care va termina si ii va scadea temperatura. A se tine in vasul de fermentare 7 inainte de imbuteliere. Se poate tine si 14 zile la fermentat inainte de imbuteliere. Si 1 luna de zile, mai ales daca berea este cu mai mult alcool. Cu cat se tine mai mult cu atat va fi mai buna berea. Acelasi lucru se aplica cu berea tinuta la frigider.

Toleranta de alcool a drojdiei: 12% ABV

Temperatura fermentare a lui Voss Kveik: 25 – 40° C

 • Imbutelierea
DenumirePret
CAPSATOR CU COLOANA BREWFERM HIGH STRIKER PENTRU CAPACE METAL 26 MM217.4  
Dozator zahăr pentru bere6,50
SPALATOR SPIN45

Dupa ce berea a terminat complet de fermentat, sa zicem dupa 1 saptamana de la punerea drojdiei, se va face un nou lot de dezinfectant. Acest dezinfectant va dezinfecta tot ce atinge berea. Tija de imbuteliere va sta in dezinfectant inainte sa fie montata pe robinetul fermentatorului. Toate sticlele de bere, curatate si uscate inainte vor fi dezinfectate de 3 ori cu spalatorul spin, in care s-a pus dezinfectant. Capacele vor sta in un bol cu dezinfectant. Si palnia va fi dezinfectata.

Primul lucru care trebuie facut, iar robinetul poate fi dezinfectat, este sa se ia cam 300-500 ml de bere prin deschiderea robinetului fermentatorului. Automat va cadea foarte multa drojdie la inceput. Astfel se si curata de drojdie. Pe urma aceasta bere va trebui sa fie masurata cu hidrometrul pentru a vedea densitatea finala (FG) si calcula cantitatea de alcool a berii. De regula un OG de 1.050 cu un FG de 1.010 sunt foarte bune si dau o bere cu 5.3% alcool. Valorile de OG vor fi mai mari decat cele calculate daca se pune zahar in bere.

Fiecare sticla dezinfectata se va pune pe alta masa langa zahar si dozatorul de zahar. Cu o palnie se pune cu dozatorul de zahar exact cantitatea de zahar corespunzatoare sticlei: de 0.33L sau de 0.5L. Pe urma se ia fiecare sticla si se umple cu bere din tija de imbuteliere conectata la robinetul vasului de fermentare. Pe urma se pune un capac dezinfectat deasupra si cu capsatorul cu coloana se fixeaza capacul. Pe urma se da peste cap de cateva ori sticla ca zaharul sa se dizolve si se pune sticla in o cutie de carton pana cand carbonateaza, cateva zile. Dupa ce a carbonatat berea e deja gata de baut, dar va deveni mai buna cu timpul ce va sta la frigider.

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: